Kafamızdaki Stereotipler ve Votka Soslu Makarna

Amerikalilara-gore-dunya

                                http://alphadesigner.com/mapping-stereotypes/

Stereotipler (kalıpyargılar), bir sosyal grubun üyeleri hakkında yaygın olarak paylaşılan genellemelerdir. Bu grup, bir biçimde ortak özellikler taşıdığına inanılan herhangi bir topluluk olabilir. Engelliler, saçı uzun erkekler, eşcinseller, Afrikalılar, doktorlar, dövmesi olan kadınlar, vs. Ama en sık çeşitli milliyetler hakkında görüş ifade etmek istediğimiz zaman streotiplere başvuruyoruz.  Amerikalılar sürekli hamburger ve patates kızartması yiyen obezlerdir; Yunanlar tüm gün yan gelip yatmayı seven, bu yüzden ülkelerini batıran tembel insanlardır; Araplar bağnaz ve pistir… Bu liste böyle uzar gider elbette. Türkler hakkındakiler ise “milliyetçi, kavgacı, mütemadiyen kebap yiyen, göbek dansı yapan, hamamda yıkanan” falan olabilir. Üzgünüm ama böyle pampalar!

stereotypes3

Görüldüğü gibi bu laflar, gerçek durumlarla az biraz alakalı olsa da, abartılmış genellemelerdir ve genellikle olumsuzdur. Stereotipler, karmaşık sosyal durumları kategorileştirmemizi ve basitleştirmemizi sağladığı için, dünyamızı daha anlamlı hale getirmemize yardımcı olur. Amma velâkin, hedef aldıkları grubun tamamen homojen olduğunu varsayar ve bireylerin farklı özellikler taşıdığı gerçeğini yadsır. Tam da bu nedenle gerçeği yansıtmaz. Kolaylıkla önyargılara, ayrımcılığa, hatta ırkçılığa kapı aralayabilir. İnsanlar bu yargıları oluştururken kendi dâhil oldukları grupları kayırma, diğer grupları ise kötüleme eğilimindedir.

Her ne kadar çocukluğumuzdan itibaren çevremizden öğrendiğimiz ve içselleştirdiğimiz inançlar da olsa; stereotiplerin farkında olmak, bu mekanizmayı en azından ayrımcılığa yol açmayacak biçimde kullanmamızı sağlayabilir. Kendi hayatımda bunu yapmaya özen gösteriyorum. Tek bir istisna ile: İtalyanlar… Hayatımda hiç İtalya’da bulunmadım, tanıştığım İtalyan’ların sayısı bir elin parmaklarını geçmez ama onlar hakkında atıp tutmaktan kendimi alamıyorum. İtalyanların sabah akşam pizza ve makarna yediğine, içmeyi ve konuşmayı seven, ateşli, kıpır kıpır insanlar olduğuna inanmak ve buna inanmaya devam etmek istiyorum. Bana tüm İtalyan kadınları cool ve seksi; erkekleri de bıçkın ve yakışıklıymış gibi geliyor (Yanlış anlaşılma olmasın, benim başım bağlı. Yan gözle bakmak değil de, güzel bir sanat eserine bakmak gibi bahsettiğim : )) Hani “yakışıklı değil ama sempatik” olanları için bile “şeytan tüyü var bu hınzırın” denilebilirmiş gibi… Sanırım o da dilden kaynaklanan bir ilüzyon. Sanırsın ki her İtalyanca konuşan Godfather’daki karizmatik Al Pacino.

pacinoKendileri gerçekten yatıp kalkıp makarna ve pizza mı yiyor bilemem ama buradaki İtalyan Mahallesi’ndeki restoranlarda bu ikisinin envai çeşidinden başka bi şey bulmak zor. Turistik mekanların da stereotiplerden beslenen ve onları besleyen tarafı işte bu (Bizim Eminönü’ndeki balık-ekmekçilerin fes takması gibi. O ne ucubeliktir öyle ya?). Madem öyle, biz de, streotipik bir İtalyan yemeği tarifi verelim: Votka soslu makarna. Favori yemek yapma şarkım eşliğinde:

rigatoni-pancetta-vodka-cream-sauceVotka soslu makarna: Bir tavada az biraz zeytinyağında önce 3-4 diş doğranmış sarımsağı çevirin, sonra gönlünüzden kopan miktarda doğranmış mantarı soteleyin. Sonra bu karışıma minik minik doğranmış ya da rendelenmiş 3-4 büyükçe domatesi, göz kararı tuz, karabiber ve kırmızı biberi ekleyip kıvamlı bir sos haline getirin. İçine 3 kaşık votka ekleyip 5-6 dakika karıştırarak kaynatın. Sonra içine 3 kaşık krema ve doğranmış fesleğen ekleyip yaklaşık 1 dakika kadar daha karıştırın. Sosu, normal bir şekilde haşlayıp süzdüğünüz makarnaya bir güzel yedirin.

Bu böyle sade sade yenmez diyosanız, yanına bi de salata tarifi verelim. Bu da İtalyan mutfağındanmış.

Spinach-Salad-with-Beets-and-Walnuts-Serious-Eats-200499-40289_cardIspanak salatası: Geniş bir kaseye istediğiniz kadar ıspanak (burda baby spinach diolla, biraz küçük ve fazla kartlaşmamış normal ıspanak da olur kanaatindeyim), şalgam turşusu (onu da evde yapabilirsiniz, çok kolay), keçi peyniri, ceviz ve tuz koyun. Bir tavada yarım soğanı (kırmızı olursa daha bi güzel) bir kaşık zeytinyağı ve bir çay kaşığı balla öldürün. Soğanı da ekleyerek kasedekileri bir güzel karıştırın. Bu tarifi bana veren arkadaşımın tabiri ile karamelize olmuş soğanın etkisi ile eriyen peynir, ıspanağın delişmenliğini sakinleştirecek : )
Görüldüğü gibi makarna tarifinin, içinde votka olması dışında hiç bi numarası yok.  Salatanın ise dadından yenmiyo söyliyim. Bu yemekleri yapın, yanına da güzel bir şarap açın. Üstüne bi de, elinizi kolunuzu sallayarak hızlı hızlı konuşursanız İtalyanvari bir hava yaratıp karşı cinsi etkilemeniz garantili değil ama mümkün  : ) Haa yapıp da beğenmezseniz, tariflere çamur atmayın. Siz becerememizsinizdir : ) Hadi bakalım afiyet bal şeker olsun!

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s